Coalitie wil veiliger en gezelliger Rotterdam

Het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam zet fors in op veiligheid, meer zeggenschap voor Rotterdammers en een betere integratie van mensen van buitenlandse afkomst. Daarnaast krijgt het onderwijs meer geld en moet het aantal mensen in de bijstand flink omlaag. Dat bleek donderdagmiddag tijdens de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hebben gesloten.

Rotterdam moet 'sterker, veiliger, levendiger en gezelliger', schrijven de lijsttrekkers van de drie partijen in het voorwoord. Om het openbaar vervoer in de Maasstad veiliger te maken, onderzoekt de coalitie een stadsbreed openbaarvervoerverbod voor notoire overlastgevers. Nu kan zo'n verbod alleen op bepaalde routes worden opgelegd.

Verder wil de nieuwe coalitie 'vliegende politiebrigades' inzetten als er in een bepaalde wijk dringend meer politie-inzet nodig is om de orde te herstellen. Andere veiligheidsmaatregelen zijn meer toezicht met mobiele camera's en een strengere aanpak van criminele families.

Rotterdammers krijgen meer te zeggen via een burgerjury die plannen van het gemeentebestuur beoordeelt. Ook komen er referenda en panels om het beleid beter te laten aansluiten op de wensen van de inwoners.

Integratie staat hoog op de politieke agenda van de drie coalitiepartijen. Zo zijn plannen in de maak om de instroom van kansarme nieuwelingen in zwakke wijken te beperken. Ook komt er een 'taaloffensief', omdat Nederlands spreken volgens de partijen cruciaal is voor een goede integratie.

De stad moet bruisender worden door meer groen en terrassen in het straatbeeld, aldus de coalitiepartners. "Meer terrassen zorgen voor gezelligheid en maken wonen in de binnenstad leuker." Op cultuur wordt niet bezuinigd.

Het werk wordt verdeeld over zes wethouders. Leefbaar Rotterdam gaat drie posten vullen, D66 twee en het CDA een. De namen worden later bekendgemaakt. Wel is zo goed als zeker dat Leefbaar-voorman Joost Eerdmans de portefeuille veiligheid, buitenruimte en dierenwelzijn krijgt. CDA'er Hugo de Jonge krijgt waarschijnlijk onderwijs onder zijn hoede.

De drie partijen vormen een nipte meerderheid in de Rotterdamse raad met 23 van de 45 zetels. Aanvankelijk zou ook de VVD meedoen in de coalitie, maar dit werd geblokkeerd door D66 dat een te rechts geluid vreesde. Omgekeerd werd GroenLinks afgeschoten als mogelijke coalitiepartner. Korte tijd spraken de partijen ook met ChristenUnie-SGP, maar dat liep op niets uit.

Na jaren in de oppositie keert Leefbaar Rotterdam weer terug in het college. De partij bestuurde een keer eerder mee in Rotterdam. Dat gebeurde tussen 2002 en 2006 na de opkomst van Pim Fortuyn.