Giro 555-opbrengst Haïti bijna uitgegeven

Het geld dat in 2010 werd opgehaald voor de Giro 555-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti is bijna helemaal uitgegeven. Tot nu toe hebben hulporganisaties ruim 103 miljoen euro gestopt in het herstel van het Zuid-Amerikaanse land. Dat is ruim 92 procent van de totale opbrengst, melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) donderdag.

Veruit het meeste geld (41 procent) is besteed aan bouw of herstel van huizen. Bijna een vijfde ging naar de aanleg en het onderhoud van drinkwatervoorzieningen en toiletten.

"Haïti heeft de afgelopen jaren hoopvolle stappen gezet", zegt Oxfam Novib- en actievoorzitter Farah Karimi in een verklaring. Bijna negentig procent van de mensen die hun huis verloren heeft de provisorische tentenkampen inmiddels verlaten. Meer dan driekwart van de basisschoolleerlingen gaat naar school, meer dan voor de aardbeving. Het aantal choleragevallen is met 57 duizend gedaald, een halvering ten opzichte van 2010.

Ondanks de verbeteringen blijft hulp in Haïti nodig. Van de vijftien deelnemende hulporganisaties blijven er in ieder geval tot het einde van het jaar vijf actief.

De aardbeving op 12 januari 2010 kostte aan meer dan 220 duizend mensen het leven, driehonderdduizend mensen raakten gewond. Op giro 555 kwam in totaal 111 miljoen euro binnen, inclusief een overheidsbijdrage van 41 miljoen euro.