Jan Jaap van der Wal mist risico in cabaret

Jan Jaap van der Wal vindt dat Nederlandse komieken tegenwoordig een stuk minder risico nemen. "Als comedian vind ik dat je het gevaar, het risico moet opzoeken. In Nederland gebeurt dat steeds minder", zegt de cabaretier in het AD.

"Humor en komedie worden vrijblijvender. Het wordt steeds meer entertainment, soms zelfs tegen het behaagzieke aan", legt Van der Wal uit. De komiek durft echter niet te spreken van een crisis. "Een crisis gaat wat ver, maar jonge cabaretiers moeten in deze tijden harder werken om opgepikt te worden."

Volgens Van der Wal wordt het steeds moeilijker om als beginnend komiek succesvol te worden. "Bezoekers en theaters rollen niet zo maar de loper meer uit voor een onbekende cabaretier die in zestig voorstellingen wil aantonen dat hij of zij goed is."

Wel denkt de komiek dat het ook goed is dat grapjassen harder moeten vechten voor erkenning van het publiek. "De vorm van cabaret-man of vrouw met microfoon vertelt grappen aan het publiek in het theater wordt uitgedaagd en misschien is dat wel goed."

De 34-jarige Van der Wal, die donderdag zijn nieuwe voorstelling Dystopia aftrapt in Eindhoven, neemt zelf risico door de grote zalen nu links te laten liggen en op te treden in kleinere theaters. "Met die optredens in rockclubs en op festivals heb ik toch het gevoel back to basic te gaan en te moeten strijden om de aandacht van het publiek te vatten."