Limburgse burgemeesters willen motorclubs verbieden

Gemeenten moeten meer bevoegdheden krijgen om motorclubs die niet deugen te kunnen verbieden. "De regels hiervoor zijn nu veel te streng", zegt burgemeester van Echt-Susteren Jos Hessels (CDA) mede namens andere Limburgse burgemeesters donderdag in het AD.

Dinsdagnacht werd Susteren opgeschrikt door een explosie die meerdere huizen en een auto beschadigde. Het lijkt te gaan om een aanslag op een in de straat wonend aankomend lid van de Bandidos. Die club is een rivaal van de Hells Angels.

Eerder waren er twee aanslagen op het huis van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Nadat hij lid was geworden van de Bandidos in Sittard was zijn huis in een week twee keer doelwit van een aanslag. Beide keren werd een explosief gebruikt.

In Nederland is eerder een poging gedaan de Hells Angels te verbieden, maar dat mislukte. Hessels wijst erop dat Duitsland er wel in slaagt motorclubs te verbieden. "Omdat wij zo dicht bij Duitsland liggen, hebben wij hier nu zo veel problemen", zegt hij in de krant.

Het pleidooi van de Limburgse burgemeesters staat in fel contrast met de uitlatingen die burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA), de voorzitter van het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters, maandag nog in NRC Handelsblad deed. Hij stelde dat gemeenten dreigen door te schieten met hun maatregelen tegen motorclubs.

Als voorbeeld noemde Schneiders de gemeente Tilburg, dat het leden van motorclubs verbood zich in vol ornaat te tonen. Daarmee begaf de gemeente zich volgens hem op glad ijs. Dezelfde dag zwakte Tilburg het verbod af. Bikers mogen zich nu alleen van 22.00 tot 06.00 uur en tijdens evenementen niet in full colours tonen.