Meditatie kan het zenuwstelsel beïnvloeden

De Yogi hebben gelijk! Wetenschappelijk onderzoek lijkt te bevestigen dat door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen lichaam en geest onder controle te brengen zijn.

De kunsten van Sadhoes (soms ook wel fakirs genoemd) in India, Boeddhistische monniken die op de meest afgelegen en extreme plekken mediteren en andere asceten die een meer dan normale controle over hun lichaam hebben,het heeft er alle schijn van dat de wonderlijke verhalen die de ronde doen over dergelijke figuren niet helemaal op onzin berusten. Onderzoekers van het Radboud UMC hebben goed gekeken en testjes gedaan op de Nederlandse 'Iceman'. De resultaten zijn bemoedigend.

Voor 'Iceman' Wim Hofs is het niet raar om zeventig minuten in een bak vol ijsklontjes te gaan zitten of een halve marathon te rennen bij een temperatuur van -25 graden Celsius. In het verleden heeft Wim wel eens beweerd dat hij in staat zou zijn z'n autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Die bewering kan hij ook staven.

Zo hebben de onderzoekers bij 240 personen endotoxine toegediend. "Dat is een dood bestanddeel van de celwand van een bacterie, aldus onderzoeker Peter Pickkers. "Eigenlijk hielden we het lichaam van iedere proefpersoon voor de gek. Het immuunsysteem reageerde alsof er een levende bacterie binnendrong en maakte ontstekingseiwitten aan. De proefpersonen kregen door deze immuunrespons kortdurende griepachtige verschijnselen zoals koorts, rillerigheid en hoofdpijn." Bij Wim Hofs gebeurde dit allemaal niet. Dankzij zijn meditatie kreeg hij geen koortsverschijnselen.

Het is de Nederlander ook gelukt om zijn 'kunstje' over te brengen op twaalf andere mannen. Tien dagen trainde hij hen in Polen met meditatie, ademhalingsoefeningen en blootstelling aan hevige koude. Terug in Nederland werden zij aan dezelfde test met endotoxine onderworpen, ook nu bleven de koortskenmerken uit. Onderzoeker Mathijs Kox: " De getrainde mannen maakten door de geleerde technieken meer van het hormoon adrenaline aan". Bij een verhoogde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel komt adrenaline vrij. Dit onderdrukt de immuunrespons.

De Nijmegenaren gaan verder onderzoeken of de technieken ook kunnen worden toegepast bij patiënten. Wie weet krijgt dit verhaal dus nog een staartje.