Politieke voorkeur bepaalt filmkeus

Politieke voorkeur is een doorslaggevende factor bij het uitkiezen van een film. Stemgedrag is daarmee een goede voorspeller van het succes van de film in een bepaalde regio. Dat stelt Jason Roos op basis van zijn onderzoek voor de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

Uiteraard spelen online beoordelingen en recensies ook een rol. Bioscopen bedienen echter niet hele landen, maar bevinden zich in steden en dorpen. Filmvoorkeuren kunnen sterk verschillen per stad. Wat het lokale publiek wil zien, is wat ertoe doet in de plaatselijke bioscopen.

Uit Roos' onderzoek, waarbij hij gedurende vijf jaar bioscopen 25 districten in de Verenigde Staten onderzocht, blijkt dat politieke voorkeur een betere indicator is dan waarden als leeftijd, inkomen en opleidingsniveau. Republikeinse stemmers hebben de voorkeur voor films met een vrouwelijke blanke actrice in de hoofdrol, terwijl Democraten liever films zien met Afrikaans-Amerikaanse mannen in de hoofdrol.

Ook ontdekte Roos dat geijkte termen als 'thriller' of 'komedie' lang niet genoeg vertellen om de filmkeus te bepalen. Het bioscooppubliek wil veel liever weten of de film geschikt is voor het hele gezin en of de film heel intens is of juist 'lekker wegkijkt'.

"Voor deze studie werd de politieke voorkeur gebruikt om te begrijpen wat voor soort films mensen willen zien, maar deze gegevens kunnen ook worden gebruikt om consumentengedrag in alle markten te bestuderen", zegt de gepromoveerde wetenschapper. "Denk aan het verbeteren van het begrip over wat voor soort auto mensen willen rijden, of wat voor soort kleding mensen willen dragen. De mogelijkheden zijn eindeloos."