Ontvoerders: 'Waar zijn de blanken?'

De gewapende mannen die zondag drie Nederlanders en twee Nigerianen kidnapten in Nigeria hadden het voorzien op de Nederlanders. Dat heeft de vrijgelaten Nigeriaanse activist Sunny Ofehe dinsdag gezegd tegen de NOS. "Ze riepen: waar zijn de blanken?"

De groep bestond naast Ofehe uit de drie Nederlanders Erhard Leffers, Marianne Vos en Jan Dries Groenendijk en de Nigeriaan Femi Soewu. Ze werden ontvoerd in de plaats Letugbene in de Nigerdelta toen hun boot plotseling werd beschoten vanaf een andere boot.

"Ze hadden het voorzien op de blanken. De drie Nederlanders werden van boord gehaald en in de boot van de militanten gezet", vertelde Ofehe tegen de NOS. Toen hij wilde ingrijpen, werd hij ook gepakt. Samen met Soewu werd hij in een andere boot gezet. De twee hebben de Nederlanders daarna niet meer gezien.

Ofehe en Soewu zijn goed behandeld. Ze kregen eten en drinken. De kidnappers vertelden Ofehe dat ze 'gedwongen' waren tot de ontvoering. "Ze zeiden dat ze het deden omdat ze werkloos zijn, omdat de oliemaatschappijen die in het gebied actief zijn de lokale bevolking niet aannemen."

De twee Nigerianen werden in de nacht van maandag op dinsdag vrijgelaten. "Ze zeiden dat we weg moesten en Nigeria uit moesten. Anders zouden ze ons vinden en doden", aldus Ofehe. Hij heeft nog gevraagd hoe het met zijn Nederlandse reisgenoten is. "De kidnappers zeiden ze in orde zijn er dat er voor ze wordt gezorgd. Meer wilden ze er niet over kwijt."