Gebroken en gezonken schip lekt olie in Maas

Het schip dat dinsdagochtend bij het Limburgse Lomm doormidden brak en daarna zonk, lekt olie uit de brandstoftank. De politie meldt dat maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de olie zich kan verspreiden. Hoeveel olie is weggelekt is niet duidelijk. In de brandstoftank kan maximaal zevenduizend liter worden opgeslagen.

"We weten niet of de tank volledig was gevuld", zegt een woordvoerder van de politie. Hij vertelt dat wordt geprobeerd om de olie in te dammen. Een gespecialiseerde firma ruimt de brandstof die op het water drijft op. Dat gebeurt volgens de zegsman met een soort stofzuiger die de olielaag van het watervlak opzuigt. "Als dan nog een dunne laag achterblijft, worden absorptiedoeken gebruikt."

Het is nog niet bekend hoelang de berging van het schip gaat duren. Rijkswaterstaat en de brandweer hebben die klus op zich genomen en laten een berger komen om het vaartuig uit het water te takelen. Hoe het schip heeft kunnen zinken, is nog niet duidelijk.

Het vaartuig vervoerde zand en kwam dinsdag rond 11.00 uur in de problemen in een zijtak van de Maas. Vier opvarenden wisten zichzelf in veiligheid te brengen door van boord te springen en op een nabij gelegen baggerschip te klimmen. Niemand is gewond geraakt. Ook een hond bleef ongedeerd.

Het scheepvaartverkeer op de Maas heeft geen hinder ondervonden van het incident.