NAVO-generaal: geen Russische invasie in Oekraïne

Een Russische invasie van Oost-Oekraïne is niet waarschijnlijk; wel zal Moskou ongebruikelijke methodes gebruiken om het conflict op te stoken. Dat verwacht de hoogste NAVO-militair in Europa, meldt de Canadese omroep CBC.

Generaal Philip Breedlove van de Amerikaanse luchtmacht noemt het een totaal verkeerde weergave van feiten dat in Oekraïne alleen Oekraïners demonstreren. In het oosten van het land zouden ook Russische elitetroepen aan het werk zijn. Die zouden de separatistische beweging voeden, net zoals gebeurd is op de Krim.

"Onthoud dat (Vladimir) Poetin hun aanwezigheid ontkende en dat hij nu hun aanwezigheid op de Krim heeft toegegeven", zei Breedlove op een bijeenkomst in Canada. "Wat we op de Krim zagen gebeuren zien we nu exact herhaald worden in Oost-Oekraïne."

Breedlove zei tot vorige week vooral rekening te houden met een militaire actie. "Vandaag zal ik u zeggen dat ik dat niet de meest waarschijnlijke gang van zaken vind (...) Ik denk dat Poetin zijn doelen in Oost-Oekraïne kan bereiken zonder met troepen de grens over te hoeven", aldus de generaal. "Op dit moment vind het meest waarschijnlijke scenario dat hij verder gaat met wat hij aan het doen is: de regering in diskrediet brengen, onrust veroorzaken, een voedingsbodem creëren voor een afscheidingsbeweging."

Volgens Breedlove is Poetin in Oekraïne bezig met een 'slow motion invasie'. Hij zegt daar 'diep verontrust' over te zijn.