Banken en pensioenfondsen weg uit Rusland, Oekräine

Nederlandse banken en pensioenfondsen zijn hun belangen in Oekraïne en Rusland aan het afbouwen. Dat concludeert het AD dinsdag op basis van een rondgang langs de drie grote banken en twee grootste pensioenuitvoerders.

ING zegt tegen de krant dat het 'niet naar de uitgang rent', maar wel kijkt waar de belangen in de twee ruziënde landen kan worden afgebouwd. De bank heeft 7,5 miljard euro in de landen uitstaan.

Rabobank heeft de portefeuille van 674 miljoen euro al wat afgebouwd. "We kijken kritisch naar onze portefeuille en zijn erg voorzichtig met nieuwe leningen", laat de coöperatieve bank weten. ABN AMRO zegt amper belangen in de twee landen te hebben.

Pensioenuitvoerder APG had eind volgend jaar anderhalf miljard euro uitstaan. "Dat hebben we deels afgebouwd", zegt een woordvoerder tegen het AD. "Er we zijn nu erg terughoudend met nieuwe beleggingen." Ook PGGM heeft anderhalf miljard euro belegd in Rusland en Oekraïne. Volgens de uitvoerder van pensioenfonds Zorg en Welzijn is dat echter een gering belang en daardoor 'geen probleem'.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama hebben eind vorige week gedreigd Rusland hardere sancties op te leggen als het land de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei verstoort. Die sancties zouden meerdere sectoren in de Russische economie moeten treffen. Verschillende lidstaten van de Europese Unie willen echter dat zij geen economische schade lijden door de sancties. Dat is een flinke uitdaging, aangezien de EU de grootste handelspartner van Rusland is.