Dijsselbloem wil Europese Commissie niet leiden

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet zichzelf geen voorzitter van de Europese Commissie worden. Dat heeft hij maandag gezegd bij aankomst op een vergadering van de Eurogroep in Brussel.

De vroegere eurocommissaris en VVD-leider Frits Bolkestein vindt Dijsselbloem de beste kandidaat om de commissie te leiden. In het tv-programma Buitenhof noemde hij Dijsselbloem zondag 'een bekwaam persoon met veel kwaliteiten'. Nederland heeft nog nooit de voorzitter van de Europese Commissie geleverd.

"Een groot compliment", zo reageerde Dijsselbloem, maar hij vindt de lof niet terecht. "Ik doe niet mee aan het grote banenspel. Ik heb al een baan en een bijbaan, dat is al werk genoeg", zei hij, verwijzend naar zijn ministerschap en zijn post als voorzitter van de Eurogroep.

Dijsselbloem denkt evenmin aan een functie als eurocommissaris, ook al zou zijn partij, de PvdA, nu aan de beurt zijn om een kandidaat voor te dragen. Wat ook in zijn voordeel zou spelen is dat hij veel financieel-economische ervaring heeft. "Sinds zeer kort", zo haast hij zich te relativeren.

Na de Europese verkiezingen later deze maand moet ook een nieuwe Europese Commissie worden samengesteld. De politieke fracties in het Europees Parlement hebben hun kandidaten al voorgedragen, maar mogelijk wijzen de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten zelf een voorzitter aan.