Koch wil geen Nederlandse boekverfilmingen meer

Herman Koch wil geen Nederlandse verfilmingen meer van zijn boeken. De 60-jarige schrijver en acteur was in eerste instantie heel enthousiast over de verfilming van zijn bestseller Het Diner, maar ging later twijfelen. "Nadat ik de film nog een keer had gezien, wist ik het niet meer zo zeker", zegt Koch in AD Magazine.

De auteur is naar eigen zeggen beïnvloedbaar. "Als ik negentig procent van de mensen in mijn omgeving hoor zeggen: ik vind er niet zo veel aan, moet er wel iets van kloppen. Maar ik vind het een beetje onaardig richting de makers om dat achteraf te zeggen, terwijl ik eerder blij was."

Koch heeft daarom besloten dat er geen Nederlandse films meer mogen worden gemaakt van zijn boeken. "Klaar. Dan kost het me maar geld, maar zo wil ik niet denken. Er was belangstelling voor Odessa Star en Zomerhuis. Maar ik denk: laten we voortaan gewoon het hele Nederland overslaan en er een Amerikaanse versie van maken."

Vorig jaar werd aangekondigd dat Het Diner in de Verenigde Staten wordt verfilmd door Cate Blanchett. Koch heeft vertrouwen in de actrice, die met de film haar regiedebuut maakt. "Ik begrijp dat ze een geweldige scenarioschrijver, ik ken hem niet, in de arm heeft genomen. Met haar reputatie zal ze geen gebrek aan goede acteurs hebben. Kortom: alle randvoorwaarden voor het maken van een mooie film zijn aanwezig."


Koch wil geen Nederlandse boekverfilmingen meer (Foto: Novum)