'Racisme en populisme bestrijden voor vrijheid'

Politici moeten meer moreel leiderschap tonen om discriminatie en populisme te bestrijden. Vrijheid is geen gegeven goed, daar moet hard voor worden gewerkt. Dat zei voormalig president van Ierland Mary Robinson maandag tijdens de 5 mei-lezing in Assen.

De voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten constateert dat er na het nazisme en het fascisme opnieuw politici zijn die groepen tegen elkaar opzetten. "Opnieuw horen we stemmen die beweren dat de eigen sociale groep verheven is boven andere. Sommige politici, die beter moesten weten, spelen in op angst voor werkloosheid en uitsluiting door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten."

Robinson benadrukte dat discriminatie en populisme moeten worden bestreden om vrijheid ook in de toekomst te kunnen garanderen. "Eeuwige waakzaamheid is de prijs van de vrijheid", citeerde Robinson de achttiende-eeuwse politicus John Philpot Curran. "Mijn boodschap vandaag is dat vrijheid verantwoordelijkheid met zich meebrengt. We kunnen vrijheid niet voor lief nemen. We moeten aan jonge mensen leren waarderen wat het betekent om een vrij burger te zijn."

Voor dat begrip greep Robinson in haar lezing terug op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Volgens de oud-president danken we daar in Europa al 'zo lang' onze vrijheid. "De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd opgesteld als gedragscode waaraan we ons dienen te houden, willen we de verschrikkingen van een oorlog niet opnieuw meemaken."

Volgens Robinson moet voorop staat dat alle mensen 'vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren' worden. Om dat te onderschrijven citeerde zij Nelson Mandela. "Mensen leren te haten. Maar als ze kunnen leren haten, kan hun ook worden geleerd om lief te hebben."