'Handjevol Groningers misbruikt schaderegeling'

De schadevergoedingen die Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uitkeert aan slachtoffers van de aardbevingen in Groningen, worden soms helemaal niet gebruikt voor het herstellen van een woning. Dat bevestigt een woordvoerder maandag naar aanleiding van berichtgeving van BNR. "Het gaat om een handjevol mensen", aldus de NAM.

Berichten over Groningers die het schadebedrag gebruiken voor de vakantie vindt de woordvoerder 'zwaar overdreven'. "In verreweg het merendeel van de gevallen wordt de schade die veroorzaakt is door aardbevingen gewoon hersteld. Dat weten wij omdat wij de aannemers rechtstreeks betalen."

In een klein deel van de gevallen keert de NAM het schadebedrag rechtstreeks uit aan de huiseigenaren. "Het is uiteindelijk aan huiseigenaren zelf om te bepalen hoe ze de schade herstellen. In sommige gevallen laten mensen het samenvallen met een verbouwing die al gepland stond."

Dat laat volgens de NAM onverlet dat er streng wordt toegezien op misbruik. "Het gaat ons om herstel van de woningen. Meldt iemand later opnieuw een schade, dan kijken we natuurlijk hoe de schade eerder is hersteld. Het bedrag brengen we dan in mindering op de nieuwe schade."

De NAM heeft sinds 2012 meer dan achttienduizend schademeldingen verwerkt, samen goed voor een bedrag van 250 miljoen euro. Het bedrijf zegt niet te kunnen zeggen hoeveel Groningers het schadebedrag rechtstreeks uitgekeerd hebben gekregen.

BNR Nieuwsradio meldde maandagmorgen op basis van gesprekken met bouwbedrijven dat een deel van de Groningers het geld besteedt aan vakanties of achterstallige rekeningen.