Vermaarde zwemcoach Wildeboer (59) overleden

De zeer succesvolle zwemcoach Paulus Wildeboer is zaterdag op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Wildeboer werd geboren in Nederland, maar emigreerde in 1978 naar Spanje. Daar werd hij coach bij de zwemclub in Sabadell, wat hij ruim 25 jaar lang zou blijven doen.

Van 2008 tot eind 2012 was hij een van de belangrijkste mannen in het Deense zwemmen. In die positie zorgde hij ervoor dat de Denen vooral bij de vrouwen een serieuze positie in de wereldtop innamen. Zo won sprintster Jeanette Ottesen twee wereldtitels, net als Lotte Friis op de lange afstanden. Rikke Møller Pedersen werd een van de beste schoolslagzwemsters op aarde en heeft het wereldrecord op de 200 meter in handen. 

Samen met de jonge rugslagspecialiste Mie Nielsen is de Deense vrouwenploeg de laatste paar jaar uitgegroeid tot de sterkste Europese ploeg voor de wisselslagestafettes. Wildeboer vertrok uit Denemarken na onenigheid met de autoriteiten en de lokale zwemclubs, tot teleurstelling van zwemsters als Ottesen en Pedersen. Hij vertrok naar Australië om de zwemmers daar voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

 

Zijn twee zoons, Olaf en Aschwin, zijn eveneens zwemmers. Olaf komt sinds 2006 zonder veel succes uit voor Nederland. De jongere Aschwin (foto) zwemt nog altijd voor Spanje en won voor dat land diverse medailles. In 2009 werd hij derde op het WK op de 100 meter rugslag, een jaar later pakte hij op het WK kortebaan zilver en brons op de 50 en 100 meter rugslag. Op Europese kampioenschappen won hij twee keer goud, vier keer zilver en vier keer brons.

Vanuit de zwemwereld hebben diverse zwemsters, waaronder Friis, zich al laten horen: