'Spijt om amnestie Decembermoorden'

Een voormalige coalitiepartner van de Surinaamse president Desi Bouterse zegt grote spijt te hebben dat zijn partij heeft meegewerkt aan de goedkeuring van de amnestiewet. Dankzij die wet ontloopt Bouterse vervolging voor de Decembermoorden, de executie van vijftien critici in 1982.

Dankzij Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, kon de amnestiewet twee jaar geleden in het Surinaamse parlement rekenen op een meerderheid. Zijn partij bezit zes van de eenenvijftig zetels in de volksvergadering. De steun van Somohardjo was opvallend. Tijdens het militaire bewind van Bouterse in de jaren tachtig zat de politicus zelf een aantal maanden gevangen. Hij kon ontsnappen en vluchtte naar Nederland.

Toch sloot hij in 2010 een coalitie met Bouterse en steunde hij de amnestiewet, naar eigen zeggen omdat hij de ex-dictator had vergeven. Van die keuze heeft hij nu spijt. "Het was fout van mij om aan die wet mee te werken. Ik heb het gedaan omdat ik geleerd heb te vergeven. Ik had gedacht dat de verdachten berouw zouden tonen en spijt zouden betuigen, maar het tegendeel is waar. De verdachten denken nu dat ze onaantastbaar zijn", zei Somohardjo vrijdagavond in het parlement.

De politicus hoopt dat de nabestaanden hem willen vergeven, maar die staan daar niet meteen voor open. "Het kwaad is allang geschied. We waren zo ontzettend ontgoocheld in Somohardjo toen hij zich in 2012 wél achter de amnestiewet schaarde", reageert Henk Kamperveen, zoon van de vermoorde ondernemer André Kamperveen, tegen Novum Nieuws. "De nabestaanden zijn de laatsten die anderen moeten vergeven. Voor dat kan, willen we zien dat Somohardjo de daad bij het woord voegt en in het parlement op zoek gaat naar een meerderheid die de amnestiewet weer wil wegstemmen."

Het is niet volstrekt ondenkbaar dat zo'n meerderheid ooit wordt gevonden. Twee weken geleden plaatste president Bouterse een bom onder zijn eigen regering door Somohardjo uit de coalitie te gooien. Volgens Bouterse maakte Somohardjo zich schuldig aan chantagepolitiek. Zijn aanvankelijk riante meerderheid in het parlement is na vier jaren regeren geslonken tot één zetel.

Toch maakt Bouterse zich geen zorgen dat de amnestiewet ooit wordt weggestemd, zei hij onlangs op een persconferentie. "De amnestiewet is een gepasseerd station, daar lig ik helemaal, absoluut niet wakker van. Als de oppositie die wet wil intrekken, zullen ze eerst verkiezingen moeten winnen."

De volgende parlementsverkiezingen in Suriname staan gepland voor mei 2015.