Astronaut geeft afstudeertoespraak vanuit ISS

Studenten van de universiteit van Connecticut worden deze maand op een wel heel bijzondere toespraak getrakteerd bij de afstudeerceremonie. Astronaut en alumnus Rick Mastracchio spreekt de studenten namelijk toe vanuit het internationale ruimtestation ISS.

De 54-jarige Mastraccio behaalde in Connecticut een bachelor elektrotechniek en technische informatica en krijgt volgende week een eredoctoraat. "Ik ben nog steeds een beetje nerveus", zei Kazem Mazerounian, het hoofd van de faculteit bouwkunde die de ongewone toespraak organiseerde. "We hebben nog nooit zoiets geprobeerd en ik weet dat de ogen van de wereld op ons zijn gericht. Dus hoewel ik er zin in heb, blijf ik wel duimen."

Mastracchio spreekt de studenten op 10 mei niet live toe. Hij nam de speech afgelopen weekeinde op en stuurde het videobestand door naar ruimtevaartorganisatie NASA.

Het is niet de eerste keer dat Mastracchio vanuit de ruimte mensen op aarde toespreekt. Vorige maand beantwoordde hij samen met een collega vragen van leerlingen van basisschool Sandy Hook, waar een schietpartij in december 2012 aan 26 mensen het leven kostte.