'Treiterroma's uit asocontainer zetten'

Wooncorporatie Rochdale wil dat het romagezin Dimitrov uit hun containerwoning bij de Amsterdamse ringweg A10 worden gezet. Vanwege onder meer huurachterstand is een kort geding aangespannen.

Het gezin moest in september uit hun huurwoning in Amsterdam Noord vertrekken. De gemeente zag zich daartoe genoodzaakt na een 'geschiedenis van vernieling, geluidsoverlast en dreigementen'. "Als andere oplossingen niet werken, moet het de dader zijn die verhuist, niet de slachtoffers", aldus burgemeester Van der Laan destijds. Volgens de familie is er echter sprake van racisme en discriminatie.

Als het aan Rochdale ligt zullen de Dimitrovs ook niet lang meer vertoeven in de twee blauwe containers op een braakliggend veldje bij de ringweg. "De reden is een grote huurachterstand en het feit dat de familie zich niet aan de gemaakte woonafspraken houdt", aldus een zegsman tegen AT5. Als Rochdale het kort geding wint - dat over twee weken dient - is het gezin wat hen betreft op de 'maatschappelijke opvang' aangewezen.

Tom de Heer, raadsman van de Dimitrovs, is bezorgd over hun toekomst. "Want waar moeten ze dan heen? Het is nogal wat om ze ook hier uit te zetten."