Overlast door gekkies neemt toe

De politie moet steeds meer uitrukken vanwege overlast door verwarde mensen. In twee jaar tijd is het aantal meldingen gegroeid van veertigduizend naar 52 duizend vorig jaar, schrijft het AD vrijdag. Het gaat vaak om kleine opstootjes maar soms ook om grotere incidenten zoals maandag toen een man zijn zoontje gijzelde in het Limburgse Herten.

De politie denkt dat de bezuinigingen in de zorg grotendeels de oorzaak zijn van de stijging. Zo worden mensen met psychische klachten vaker thuis behandeld. Agenten zijn soms wel uren bezig met verwarde personen en dat is volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg geen oplossing. "Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die moet worden opgevangen door hulpverleners."

Brancheorganisatie GGZ Nederland noemt de cijfers in de krant 'verontrustend'. "Dit is absoluut reden tot zorg", zegt voorzitter Jacobine Geel. "Het opbouwen van de zorg in de wijken kost tijd, maar we moeten goed in de gaten houden of dat leidt tot mogelijke ongelukken. Deze cijfers zijn absoluut reden te kijken of we niet te snel gaan."