IMF keurt lening 12 miljard euro voor OekraÔne goed

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft woensdag groen licht gegeven voor een lening van twaalf miljard euro aan Oekraïne. Dat geld moet het noodlijdende Oekraïne helpen zijn economie op te krikken en de binnenlandse stabiliteit te herstellen.

"Dringende acties waren noodzakelijk", zei IMF-bestuursvoorzitter Christine Lagarde. "Die acties heeft de Oekraïense regering genomen en die acties nemen wij nu ook."

Het hulppakket werd al in maart beloofd, op voorwaarde dat het land zijn economie zou hervormen door belastingverhogingen, het bevriezen van het minimumloon en het verhogen van energietarieven. De Oekraïense regering staat bovendien ook onder druk door een ongeduldige bevolking die na jaren van corruptie en economisch wanbeleid eindelijk verbetering eist.

Met het toezeggen van de IMF-lening van twaalf miljard euro wordt de weg vrijgemaakt voor Oekraïne om een aanvullend hulppakket van ruim tien miljard euro te ontvangen van de Wereldbank, de Europese Unie, Japan en andere landen. Ook komt een bedrag van ruim zevenhonderd miljoen euro van de Verenigde Staten vrij.