[CL] Uitslag Chelsea - Atletico Madrid

De finale van de Champions League op 24 mei wordt een Madrileense aangelegenheid. In navolging van Real Madrid wist woensdag ook Atletico Madrid de eindstrijd te bereiken. De equipe van Diego Simeone elimineerde Chelsea door in Londen met 3-1 te winnen. De heenwedstrijd was vorige week in 0-0 geëindigd.

Het is de tweede keer in de clubhistorie dat Atletico doordringt tot de finale van het grootste Europese clubtoernooi. In 1974 was Bayern München te sterk. Atletico is hard op weg om er een droomseizoen van te maken. Met nog drie speelronden te gaan leidt de club ook in de Primera Division.

De supporters hoopten op Stamford Bridge op meer spektakel dan vorige week toen in een ronduit saai duel niet werd gescoord. Ditmaal viel er meer spektakel te beleven. Niet dat beide ploegen vol op de aanval speelden, maar er was in ieder geval leven in de brouwerij.

In de openingsfase lieten beide ploegen zich eenmaal gelden. Madrileen Koke raakte na een indraaiend schot van afstand de lat, terwijl Chelsea-speler David Luiz een omhaal een meter naast het vijandelijke doel zag belanden.

In de 36e minuut kwam Chelsea alsnog op voorsprong. Wilian speelde zich uit schier uitzichtloze positie knap vrij, bediende César Azpilicueta, die op zijn beurt Fernando Torres in staat stelde te scoren. De Spanjaard juichte niet. Torres werd groot als speler van Atletico.

Op een belangrijk psychologisch moment, een minuut voor rust, sloeg Atletico terug. Na een vlotlopende aanval, maar ook na slecht verdedigen van Chelsea, kon Adrian binnen tikken: 1-1.

Na rust ging Atletico op de ingeslagen weg voort. De Spanjaarden waren in het eerste kwartier veelvuldig bij het Chelsea-doel te vinden. Arda Turan kreeg een kans, maar vond goalie Mark Schwarzer op zijn weg. In de 54e minuut liet Chelsea-coach José Mourinho Samuel Eto'o invallen, maar dat bleek allesbehalve een gelukkige keuze.

Nog geen twee minuten later bracht de Kameroener Diego Costa ten val in het eigen strafschopgebied. Penalty, oordeelde arbiter Rizzoli. Na enig oponthoud bleef Costa ijskoud en pegelde hij de 1-2 binnen.

Chelsea moest plots twee keer scoren om door te gaan en trok ten strijde. De Engelsen hadden pech met een kopbal van David Luiz op de lat. De rebound viel op miraculeuze wijze ook niet binnen. Aan de andere kant sloeg Arda Turan in twee instanties wel toe. De Turk kopte op de lat, maar kreeg een herkansing. Met een droog rollertje velde hij het vonnis over Chelsea? en bracht hij het Madrileense kamp in extase.

Door de winst van Atletico zal er voor het eerst sinds 2004 geen Nederlander in de finale van de Champions League staan. Bij Chelsea bleef Marco van Ginkel de gehele wedstrijd op de bank.

Voor Chelsea is de Premier League de enige overgebleven mogelijkheid om dit seizoen nog een prijs te winnen. Daarbij is het afhankelijk van misstappen van zowel Liverpool als Manchester City.