Beurs gaat voorlopig aan neus hoogleraar voorbij

De van manipulatie beschuldigde hoogleraar Jens Förster krijgt voorlopig geen beurs van de Humboldt Stiftung. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau aan universiteitsblad Ad Valvas. Förster is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en zou per 1 juni naar de Ruhr-Universität Bochum vertrekken om daar de komende vijf jaar onderzoek te doen. Hij zou daarvoor volgende week een beurs van vijf miljoen euro ontvangen.

Maar het wetenschappelijke instituut wacht nog even met de uitreiking nadat dinsdag bekend werd dat de hoogleraar onderzoeksgegevens heeft gemanipuleerd. Ten minste een wetenschappelijk artikel van zijn hand wordt om die reden ingetrokken. De Duitse hoogleraar sociale psychologie spreekt in een verklaring op het blog Retraction Watch van 'een heksenjacht'. Hij ontkent dat hij data heeft gemanipuleerd. "Er is geen concreet bewijs voor manipulatie."

De Humboldt-beurs wordt uitgereikt door het Duitse ministerie van onderwijs en is bedoeld voor 'leaders in their fields'. Het geld moet worden gebruikt voor baanbrekend onderzoek dat de concurrentiepositie van Duitsland in de wetenschappelijke wereld verbetert.