Schandaal bij Brits verzorgingshuis

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de gang van zaken bij een van de grootste verzorgingshuizen van het land. In het BBC-programma Panorama werden dinsdag beelden getoond waarop te zien was hoe bewoners worden gepest of zelfs geslagen door sommige werknemers van de zorginstelling. Een werknemer is op staande voet ontslagen en zeven anderen zijn geschorst, meldt de BBC.

Een groep klokkenluiders trok in 2012 voor het eerst aan de bel over misstanden bij verzorgingshuis Old Deanery. De instelling werd onder verscherpt toezicht geplaatst en vorig jaar in november voldeed het verzorgingshuis bij een controle aan de gestelde eisen. De inwoners betalen omgerekend ruim 850 euro per week voor een plekje in Old Deanery.

Uit de beelden van Panorama komt echter een heel ander beeld naar voren. Te zien was hoe een vrouw, die eerder had geklaagd over de omstandigheden in het bejaardenhuis, een klap kreeg. Dezelfde vrouw, die dement is en deels verlamd, werd ook door verzorgers gepest en belachelijk gemaakt. Een bewoonster die om hulp vroeg om naar het toilet te gaan werd genegeerd en op een gegeven moment werd zelfs haar belletje uitgezet. Een man met een chronische aandoening die in zijn eigen uitwerpselen lag werd op dezelfde manier genegeerd.

Anglia Retirement Homes, het bedrijf achter Old Deanery, liet in een reactie weten dat 'een klein aantal medewerkers' bij de incidenten is betrokken. "Toen het nieuwe managementteam op de hoogte werd gesteld zijn er onmiddellijk maatregelen getroffen. We hebben een onafhankelijk advocatenkantoor in de arm genomen om zo snel mogelijk een diepgravend onderzoek uit te voeren."