Bokser Klitschko wil naar Olympische Spelen Rio

Bokser Wladimir Klitschko wil meedoen aan de Olympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Dat heeft de Oekraïner maandag gezegd tegenover persbureau Interfax

"Ik hoop dat de amateurbond aardig voor me is en dat ik mee mag doen. Daarnaast hoop ik dat ik over twee jaar nog net zo gezond en gemotiveerd ben als nu", aldus de 38-jarige wereldkampioen zwaargewicht. Boksen en worstelen zijn de enige overgebleven sporten waar alleen amateurs mee mogen doen aan de Spelen.

"Ik heb tijdens de Spelen van 2012 in Londen gepraat met mijn voormalige coach Emanuel Steward. Hij moedigde me aan om me te richten op de Spelen van 2016. Tot zijn dood in oktober 2012 was het onze gezamenlijke droom om voor Rio te gaan. Het zou fantastisch zijn om twintig jaar na Atlanta opnieuw te mogen vechten voor olympisch goud", zo vertelt Klitschko, die in 1996 in Atlanta voor het eerst furore maakte door de olympische titel te winnen. 

Daarna werd hij professional en niet zonder succes. Inmiddels is hij wereldkampioen zwaargewicht bij de bonden WBA, IBF, WBO en IBO. Hij verloor in 2004 voor het laatst een gevecht.