Plassende peuter ontketent nationaal debat

In China is er een verhit publiek debat op gang gekomen nadat een peuter een plasje deed op straat.

Een en ander gebeurde verleden week in het district Mong Kok, de drukst bevolkte plek ter wereld. De moeder van de peuter hield een luier onder haar tweejarige dochter terwijl die haar gevoeg deed. De scène werd gefilmd door een jongeman, waarna de ouders de geheugenkaart van zijn camera wilden afnemen.

De ruzie die daarop ontstond, werd dan weer door een andere voorbijganger vastgelegd en die beelden zijn inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken op de populaire Chinese microblogsite Weibo.

Volgens de ouders stond voor het openbaar toilet een lange rij en kon het kind echt niet meer wachten. 'Ze ging in haar broek plassen, wat had ik anders moeten doen?', vraagt de moeder zich af op het filmpje. De gemoederen raakten ondertussen echter zo verhit dat zich een menigte rond het ruziënde trio had gevormd. De moeder werd uiteindelijk zelfs gearresteerd omdat ze een van de omstanders geslagen had en iemand anders met haar kinderwagen 'aanviel'.

De discussie die nu is opgelaaid gaat echter om iets anders. Als een kind in Hongkong op straat plast, dan kan de boete tot 2.000 Yuan oplopen, zo'n 230 euro. In de rest van China wordt echter een oogje dichtgeknepen en dat verschil zorgt online voor heel wat commotie. Een surfer riep zelfs op om uit protest kinderen massaal te laten urineren in de straten van Honkong. 'Eens zien wie er dan nog foto's neemt. Als ze het maar vaak genoeg zien, zullen ze er uiteindelijk gewend aan raken,' klinkt de redenering.

In de social media lopen de meningen uiteen. 'Waarom droeg dat kind niet vanaf het begin een pamper?' (waarschijnlijk wegens zindelijkheidstraining, red.) Of 'Ze konden toch vragen of ze even voor mochten?' Volgens het andere kamp staan foto's van een plassend meisje dan weer gelijk aan schending van de privacy.

Duidelijk is wel dat er nog heel wat water door de Gele Rivier zal vloeien voor deze kwestie is opgelost.