Assad gaat op voor herverkiezing

De Syrische president Bashar Assad gaat op voor een nieuwe termijn. Assad heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen op 3 juni, maakte de voorzitter van het Syrische parlement maandag op de staatstelevisie bekend.

Assad, die eerder al liet doorschemeren dat hij uit was op herverkiezing, neemt het op tegen minstens zes rivalen. De verwachting is dat de zittende president, die Syrië met ijzeren hand regeert en al jaren verwikkeld is in een burgeroorlog tegen een allegaartje van opstandelingen, de verkiezing moeiteloos weet te winnen.

Syrië-kenners doen de stembusgang af als niet meer dan een poging Assads bewind een schijn van draagvlak te geven. De Syrische oppositie is fel gekant tegen de presidentsverkiezing. Het Westen ziet daarin ook weinig heil en twijfelt eraan of het überhaupt lukt een verkiezing te houden zo lang in Syrië een burgeroorlog woedt.

Assad, die in 2000 zijn vader opvolgde, heeft er twee ambtstermijnen opzitten. Als hij inderdaad wordt herkozen kan hij zijn bewind met nog eens zeven jaar verlengen.