Franse regering bekijkt biedingen op Alstom

De Franse regering staat open voor het bod van General Electric op de energiedivisie van het Franse Alstom. Dat hebben betrokkenen maandag laten weten. De Franse president Francois Hollande sprak maandag met GE-topman Jeffrey Immelt in Parijs.

De regering wil wel dat bij een overname garanties over baanbehoud en productielocaties worden gegeven, meldt persbureau Bloomberg maandag. Ook moet de onafhankelijkheid van de energievoorziening niet in gevaar komen, vinden de Fransen. GE zou 9,4 miljard euro voor Alstom willen betalen. Dat zou de grootste overname ooit zijn van de multinational.

GE is niet de enige kaper op de kust. Ook het Duitse Siemens doet een gooi naar Alstom, zo bleek afgelopen weekend. Naar verluidt ontvangt Hollande de top van Siemens maandag eveneens in Parijs. Siemens zou Alstom de helft van zijn eigen treindivisie plus een geldbedrag bieden, in ruil voor de energietak van Alstom.

De transportdivisie van Alstom produceert onder meer de Franse hogesnelheidstrein TGV, trams en metro's. De energietak van Alstom maakt onder meer windmolens, generatoren en controlesystemen voor energiecentrales.

Afgelopen weekend liet de regering weten zich eerst goed over de voorstellen te willen buigen. In Frankrijk klonk protest tegen de verkoop van het in 1928 opgerichte Franse bedrijf aan een buitenlandse grootmacht.