Tornado's richten ravage aan in binnenland VS

Tornado's die door enkele centraal gelegen staten van de Verenigde Staten razen, hebben tot nu toe aan zeventien mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten laten weten. Zestien van de slachtoffers vielen zondag in Arkansas. In Oklahoma overleefde een persoon het noodweer niet.

Behalve verlies aan mensenlevens is er ook veel materiële schade. Een tornado liet in enkele buitenwijken van Little Rock in Arkansas een spoor van vernieling achter, na 48 kilometer over de grond te hebben getrokken. Op televisie waren beelden te zien van beschadigde huizen en auto's.

Onder meer een nieuw schoolgebouw ter waarde van omgerekend ruim tien miljoen euro, dat in de herfst open moest gaan, is met de grond gelijk gemaakt. "Er is niks meer van over", zei Frank Mitchell van het schoolbestuur in Arkansas. "We moeten waarschijnlijk helemaal opnieuw beginnen."

Het zogeheten stormseizoen in de VS is de afgelopen dagen met veel natuurgeweld ingetreden. Ook de staten Nebraska, Iowa, Kansas en Missouri hebben te maken met tornado's. In Kansas zijn meerdere woningen verwoest. Ook daar is een dode gevallen, maar het is nog onduidelijk of het noodweer de boosdoener was.