Harry Mens begint een crematorium

Harry Mens is van plan een crematorium te openen. De presentator van het programma Business Class ergert zich naar eigen zeggen al jaren aan de gehaaste mentaliteit tijdens uitvaarten in Nederlandse crematoria.

"Het is vaak lopendebandwerk bij de bestaande crematoria. Daar heb ik me vaak aan gestoord. Een afscheid mag vijf kwartier duren, dan komt de volgende", zegt de presentator en makelaar in De Telegraaf. "Wij doen er straks geen tien per dag, maar vier. En daarvoor mag per overledene drie uur de tijd worden genomen. Zo veel tijd zal niet iedereen nodig hebben, maar als men wil, dan kan het."

De 67-jarige Mens heeft een bollenschuur in Lisse gekocht en wil deze verbouwen. "Er komen twee aula's met zeventig en honderdtachtig stoelen en twee ontvangstruimtes die ook nog kunnen worden samengetrokken", omschrijft hij. Ook komt er buiten een siertuin. "Het wordt een stiltetuin met witte bloemen, spierwitte berken en roomwitte annabella's. De gemeente heeft inmiddels groen licht gegeven."

Mens kwam op het idee omdat hij mensen graag een mooi afscheid wil geven. "Maar ik wil ook dat mensen een waardig afscheid kunnen krijgen en dat probeer ik met elkaar te combineren." Zelf is de presentator niet bang voor de dood. "Die hoort bij het leven, maar ik wil wel een waardig afscheid krijgen en dat willen de meeste mensen."

De presentator wil zijn crematorium vooralsnog in september openen. Hij is niet van plan om hem zelf te runnen. "Die eer laat ik graag aan iemand anders."