Marussia-baas: "Kostenbesparingen zijn haalbaar"

Volgens Marussia-directeur Graeme Lowdon zijn de kostenbesparingen in de Formule1 noodzakelijk en haalbaar. De Brit laat aan de Daily Mail weten dat de sport de boot dreigt te missen als er geen maatregelen getroffen worden. Het kan zelfs de groei van de F1 in de weg gaan zitten.

Lowdon: "Als we de Formule 1 verder willen zien groeien, moeten we kijken wat we kunnen leren van andere sporten die de laatste vijf tot tien jaar veel groter zijn geworden, en er zijn twee dingen die direct in het oog springen als je naar dat soort sporten kijkt: de inkomsten worden eerlijk verdeeld en de uitgaven worden op één of andere manier gereguleerd."

Volgens de Brit hoeft het niet per se via een budgetlimiet, maar zijn er ook andere mogelijkheden zoals belastingmaatregelen, uitgavenplafonds of Financial Fair Play. "Het is absoluut mogelijk dit soort regels in te voeren en handhaven en dit is de tijd om deze belangrijke stap te zetten. We hebben het er bovendien al jaren over, en zo moeilijk kan het niet zijn." Hij zou dan ook graag zien dat niet het team met het meeste geld beloond wordt, maar dat het slimste team met de slimste technici zou winnen.

Op 1 mei gaan de Formule 1-teams met de FIA en Formula One Management om tafel om te spreken over de mogelijkheden om de kosten terug te dringen. Onduidelijk is of er iets uit zal gaan komen, want de FIA, de FOM en de Strategy Group, bestaande uit Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes, Lotus en Williams, hebben het uiteindelijk voor het zeggen.