Kort geding tegen 'stemfie'

Het maken van een selfie in het stemhokje, de zogenoemde stemfie, is een schending van het stemgeheim. Dat stellen de Stichting Bescherming Burgerrechten en Lucas Kruijswijk zaterdag in NRC Handelsblad. Zij hebben een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Kruiswijk kaartte eerder misstanden met de stemcomputer aan.

Het ministerie gaf bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen expliciet aan dat selfies mogen worden gemaakt zolang de orde niet wordt verstoord en zolang andermans stemgeheim niet wordt geschaad. Veel kiezers maakten dan ook een zelfportret tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, onder wie D66-leider Alexander Pechtold.

Maar zo onschuldig is dat niet, zegt advocaat Douwe Linders namens Kruijswijk en de Stichting Bescherming Burgerrechten in de krant. Door het toestaan van de stemfie kan het stemgedrag volgens hem op allerlei ongeoorloofde manieren worden beïnvloed. "Neem de dominante vader die beslist wat iedereen moet stemmen. En een foto eist als bewijs. Of een imam die moskeegangers verplicht een foto te overhandigen van hun stem op een moslimpartij. Met uitsluiting van de moskee als sanctie."

Het is volgens de advocaat niet voor niets dat het verboden is met twee mensen tegelijk een stemhokje in te gaan. Linders eist dat het standpunt over de stemfie nog vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei wordt teruggedraaid.

Bij die verkiezingen mogen zoals het er nu voor staat ook zelfportretten worden gemaakt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat zaterdag desgevraagd weten dat er geen plannen zijn om de regels aan te passen nu hier bezwaren tegen bestaan. "We wachten de procedure af."