Floppy's vol Warhol-kunst ontdekt

Tientallen onbekende digitale kunstwerken van Andy Warhol zijn na dertig jaar boven water gekomen. De werken stonden op niet eerder onderzochte floppydisks die in het Andy Warhol museum in Pittsburgh lagen. Dat maakte het museum bekend.

Warholfan Cory Arcangel startte in 2011 een onderzoek naar de verloren werken nadat hij op Youtube een filmpje uit 1985 zag waarop Warhol met een computer een portret van zangeres Debby Harry creëerde. De kunstenaar werd in de jaren tachtig gevraagd door computerfabrikant Commodore om de artistieke mogelijkheden van de Amiga 1000 pc te demonstreren.

Arcangel dook in de archieven van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh waar hij een lading oude floppydisks vond. Niemand wist wat erop stond, het museum had niet de juiste, inmiddels verouderde technieken om de schijfjes uit de vorige eeuw te ontcijferen.

In totaal staan er 28 werken op de schijfjes, waarvan elf een handtekening van de kunstenaar hebben. Onder de digitale werken bevinden zich beelden waar de kunstenaar zijn faam mee verwierf. Zo maakte hij digitale versies van soepblikjes van Campbell's en van de Venus van Boticelli. Ook stonden er zelfportretten op de schijfjes.