In Jamaica opgepakt duo op duistere gronden vrij

Twee Surinamers die eerder deze maand in Jamaica werden gearresteerd, omdat ze bijna 550.000 dollar bij zich hadden en niet konden uitleggen wat ze met dat geld moesten, zijn om onduidelijke redenen vrijgelaten in opdracht van een rechter. Dat hebben de politie en het ministerie van financiën donderdag bekendgemaakt.

De twee werden een paar dagen na in de hoofdstad Kingston te zijn aangekomen aangehouden in een taxi. Agenten vonden het geld toen ze de mannen fouilleerden. Ze zeiden het geld te hebben opgehaald in opdracht van een mysterieuze man die het hotel waar ze verbleven had gebeld. Ze zouden op het moment van hun aanhouding nog niet hebben geweten waar ze het geld moesten afleveren en geen idee hebben gehad wie hun opdrachtgever was.

Nadat de mannen waren gearresteerd probeerde een Jamaicaanse arts een rechercheur om te kopen om het tweetal vrij te laten, zo werd gezegd. De arts bood de rechercheur veertig procent van het in beslag genomen geld aan als de zaak niet voor de rechter zou worden gebracht. Later liet een rechter de zaak tegen de Surinamers vallen, waarop het tweetal werd vrijgelaten.

"Het is ons niet duidelijk waarom de rechter de aanklacht ongedaan heeft gemaakt", zei het hoofd van de onderzoeksafdeling van het ministerie van financiën, Justin Felice. Het ministerie heeft een civiele rechter gevraagd het in beslag genomen geld verbeurd te verklaren. Of de twee Surinamers nog in Jamaica zijn is niet bekend. De arts is aangeklaagd, omdat hij heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren. Hij is op borgtocht vrij.