Meulensteen: "Moyes negeerde advies"

David Moyes trok volgens Rene Meulensteen te veel zijn eigen plan bij Manchester United. De Nederlander vertrok vorig jaar zomer bij de Engelse topclub. Meulensteen was jarenlang assistent-trainer van Sir Alex Ferguson, de illustere voorganger van Moyes. De Schot kwam over van Everton en werd dinsdag zo'n tien maanden na zijn aanstelling weer op straat gezet.

"Je moet ook beseffen welke opdracht David Moyes bij United had. De club was jarenlang succesvol en had veel prijzen gepakt", aldus Meulensteen tegen The Guardian. "Het raamwerk stond er nog toen hij kwam. Maar David ging tegen adviezen van de technische mensen in en koos voor een eigen koers. Dat mag natuurlijk, maar ik denk dat dat hem fataal is geworden bij United", zei de Brabander, die tussen 2007 en 2013 aan de zijde stond van Ferguson.

Meulensteen werd voor dit seizoen vervangen. Moyes nam drie assistenten mee van Everton. "Na een paar gesprekken met David werd snel duidelijk dat hij eigen mensen wilde meenemen. Hij wilde dat op zijn eigen manier doen. Het had voor mij geen zin om nog te blijven", verklaart de trainer.

"Natuurlijk was David een gerespecteerd manager, die elf jaar lang heel goed werk leverde bij Everton. Ik waarschuwde hem alleen toen al: realiseer je je dat je een jacht gaat verruilen voor een cruiseschip? Zo groot is het verschil. Hij heeft werken bij Manchester United echt onderschat", aldus Meulensteen.

"De laatste vijf jaar onder Ferguson waren de meest succesvolle in de clubhistorie. Nu draaien ze een slecht seizoen, staan ze zevende en worden vragen gesteld of Manchester United nog goed genoeg is voor de topvier. Daarom hebben ze besloten om afscheid te nemen van Moyes. Ze willen niet nog zo'n seizoen", besluit Meulensteen.