'Rusland wil WO3 ontketenen'

Premier Jatsenjoek van Oekraïne zei vrijdag dat Rusland eropuit is, om de Derde Wereldoorlog te ontketenen. Dat stelt persbureau Reuters.

Poetin zou volgens Jatsenjoek met een invasie van Oekraïne een conflict willen doen losbarsten waar uiteindelijk heel Europa in verwikkeld wordt.

Jatsenjoek: "De Tweede Wereldoorlog is nog niet vergeten door de wereld. Maar Rusland wil de Derde Wereldoorlog nu al beginnen. Pogingen om een militair conflict te beginnen in Oekraïne zullen leiden tot een conflict in heel Europa."

De premier voegt toe: "We doen een oproep aan de internationale gemeenschap tot vereniging en verzet tegen de agressie van Rusland."

Tegelijkertijd wordt in pro-Russische kringen de zwarte piet aan het Westen toegespeeld. De VS en hun bondgenoten zouden bezig zijn met een geopolitiek spel waarbij ze langzaam maar zeker het laatste overgebleven machtsblok dat nog niet onder hun controle is, omsingelen. Het zou hierbij gaan om voornamelijk Rusland, China, Iran en Noord-Korea.

De vorige keren dat Rusland verweten werd een wereldoorlog te willen ontketenen zijn alweer lang geleden: in 1962 tijdens de Cubacrisis en in de vroege jaren tachtig tijdens hoogoplopende spanningen die werden veroorzaakt door Reagans 'Star Wars'-initiatief.