Assad beschuldigd van meer gifgasaanvallen

Syrische activisten, dokters en burgers die tegen het bewind van president Bashar Assad zijn hebben de Syrische regering ervan beschuldigd op meer dan tien plaatsen chemische wapens te hebben ingezet. Dat hebben tientallen oppositieleden in interviews met persbureau AP gezegd.

De burgers beschreven hoe de regering kleine doses gifgas inzette in granaten of bomvaten die vanuit de lucht werden afgeworpen. Volgens het Documentatiecentrum van Schendingen, een Syrische groep die mensenrechtenschendingen in het land bijhoudt, zijn dit jaar in vijftien gevallen chemicaliën ingezet in Damascus, Hama en Idlib. De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie registreerde negen gevallen waarbij de regering gifgas inzette.

Activisten hebben video's op internet geplaatst van mensen die stikken, flauwvallen of andere symptomen vertonen van het inademen van gifgas. Oppositieleden vermoeden dat het om chloorgas gaat.

De ernstigste recente aanval met chemische wapens was voor zover bekend in Kfar Zeita op 11 april. Daarbij raakten tientallen mensen gewond. Er is nog geen informatie over exacte aantallen gewonden of eventuele doden. Vorig jaar vond een gifgasaanval plaats in Damascus, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. De regering en rebellen beschuldigen bij beide aanvallen elkaar van het inzetten van chemische wapens.