Aantal spoorlopers gelijk ondanks 24 uurstoezicht

Het aantal meldingen van spoorlopers was vorig jaar met bijna 2800 vergelijkbaar met 2012. De speciaal ingerichte meldkamer in Eindhoven van waaruit sinds vorig jaar 24 uurstoezicht wordt gehouden, zorgde er niet voor dat machinisten minder dan gemiddeld acht mensen per dag op of langs het spoor zagen lopen.

De meldkamer biedt via mobiele en vaste camera's zicht op tientallen stukken spoor. Dat is nodig, meldt ProRail woensdag, omdat dagelijks gemiddeld 33 treinen vertraging oplopen door spoorlopers. Mensen die bewust of onbewust langs het spoor lopen zorgen voor bijna tweehonderd minuten vertraging per dag, aldus de spoorbeheerder.

De meldkamer maakt deel uit van een proef die nog twee jaar duurt. Zodra de centralist een spoorloper signaleert, gaan opsporingsambtenaren met gps-apparatuur eropaf. Op deze manier zijn inmiddels tientallen aanhoudingen verricht. Op lopen langs het spoor staat een boete van 140 euro.

Om spoorlopers te weren worden sinds vorig jaar ook kilometers hekwerk langs het spoor geplaatst. Dit jaar gaat het om tweehonderd kilometer van de in de totaal zeshonderd die gepland staan.

Verder komt ProRail dit jaar ook weer met een campagne om te waarschuwen voor het gevaar van spoorlopen. Zo hangen er posters bij 'hotspots', gaat er een mailing naar recreatiebedrijven en VVV-kantoren en is een radiospot te horen. Vorig jaar vielen er twee doden als gevolg van spoorlopen.