'Zoektocht veerramp gaat moeilijkere fase in'

De zoektocht naar lichamen in de gezonken veerboot in Zuid-Korea is woensdag een stuk moeilijker geworden. Duikers moeten de muren van cabines doorbreken om de slachtoffers te bereiken, zegt een overheidsfunctionaris. Het dodental is intussen geklommen naar 146, ruim 150 mensen worden vermist.

"De lounge van het schip is een grote, open ruimte, dus zodra we daar binnen kwamen was onze zoektocht meteen klaar," zegt Koh Myung-seok, woordvoerder van het zoekteam. "Maar in het geval van de cabines moeten we de tussenmuren slopen omdat het allemaal compartimenten zijn," aldus Koh.

Woensdag zijn opnieuw twee bemanningsleden opgepakt. In totaal zitten er nu elf vast. Van de 29 mensen die op het schip aan het werk waren hebben 22 de scheepsramp overleefd. De kapitein en twee andere bemanningsleden worden beschuldigd van nalatigheid en het achterlaten van mensen in nood.

De meeste slachtoffers waren scholieren en zijn gevonden op de derde en vierde etage van het schip. Veel leerlingen aan boord van het schip hadden hun hutten op de derde verdieping, bij de boeg.

Uitvaartcentra in de omgeving zijn ingeschakeld om het grote aantal lichamen op te vangen. Alle centra in Ansan, de stad waar de school van de leerlingen staat, zijn al vol.