Oppositie wil uitstel langdurige zorg

De grote verschuiving van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten naar de gemeenten moet een jaar worden uitgesteld. Daarvoor pleiten oppositiepartijen SP, CDA en GroenLinks dinsdag tijdens het debat over de wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 januari 2015.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en 'de vijf regeringspartijen' kunnen volgens CDA-kamerlid Mona Keijzer niet 'doof zijn voor al die geluiden uit de samenleving'. Gemeenten weten volgens Keijzer niet wat er precies op hen afkomt.

"Sinds oktober 2012 is er een regeerakkoord, maar eigenlijk is pas sinds begin dit jaar duidelijk wat dit allemaal gaat betekenen", aldus het Kamerlid vlak voor het debat. "En elke keer komt er weer een nieuw akkoord waardoor er zaken veranderen."

Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sloten vorige week al een akkoord met coalitiepartijen en kabinet over de overheveling van de langdurige zorg naar de gemeenten. In ruil voor een verzachting van de bezuinigingen, stemden ze in met de plannen van staatssecretaris Van Rijn. Daarmee is er in principe een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer.

Desondanks vragen CDA, GroenLinks en SP Van Rijn om uitstel. Invoering op 1 januari 2015 is namelijk ook volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman 'volstrekt onhaalbaar'. "Door de manier waarop we nu de Wmo door de kamer jassen hebben gemeenten straks veel te weinig tijd om de mensen om wie het gaat goed te betrekken bij de inrichting van de zorg." SP-Kamerlid Tjitske Siderius sprak zich dinsdag in haar bijdrage ook uit voor uitstel.

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft haar hoop inmiddels gevestigd op de Eerste Kamer, waar de VVD plots tegengas lijkt te geven. "Hier is alles al afgetikt, maar er is wel hoop", aldus Agema, die de Wmo heeft omgedoopt tot de wet 'Weg met ouderen'. "Heleen Dupuis van de VVD in de Eerste Kamer zei nog niet klaar te zijn met de wet. En ook Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol heeft commentaar. Dat zijn al twee belangrijke VVD'ers in de Eerste Kamer. Daar ligt nu de mogelijkheid."

Broekers-Knol heeft premier Mark Rutte (VVD) laten weten dat de wetsvoorstellen die nog voor de zomer moeten worden behandeld, deze week de Eerste Kamer moeten bereiken. Ze zegt het slecht te vinden dat de Eerste Kamer in hoge snelheid veel wetsvoorstellen moet behandelen. Verder zei VVD-senator Heleen Dupuis eerder dinsdag kritisch naar het voorstel te zullen kijken. Dat het een voorstel van haar eigen partij is deert haar niet. "Het kan zijn dat een Eerste Kamer toch anders denkt dan in een regeerakkoord staat. Dat is niet uitgesloten."

Staatssecretaris Van Rijn gaat donderdag, op de tweede dag van het debat, in op alle voorstellen en vragen die de Kamer dinsdag aandraagt.