Honderd vierkante meter kunstwerk voor de koning

Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha zijn met 25 Amstelveense jongeren begonnen aan een schilderij van honderd vierkante meter voor de koning. Het kunstwerk wordt op Koningsdag onthuld tijdens de bedankspeech van koning Willem-Alexander. Dat meldt het Cobra Museum dinsdag.

De afgelopen paasdagen is er al gewerkt aan het schilderij. Er is een tijdelijk atelier in het leegstaande congrescentrum tussen het Cobra Museum en het Stadshartplein in Amstelveen, een van de twee plaatsen die de koning en zijn familie zaterdag bezoeken. In het atelier was het proces ook te volgen voor publiek.

De jongeren komen van vier Amstelveense middelbare scholen en hebben allen beeldende vorming als examenvak. De opdracht is hun persoonlijke verhouding met de koning, het koningshuis en Koningsdag te verbeelden in een drieluik van tien bij tien meter.

Het initiatief komt van het Cobramuseum voor Moderne Kunst. Het museum is daarvoor de samenwerking aangegaan met het Instituto Buena Bista uit Curaçao. Dit instituut is gekoppeld aan David Bade en Tirzo Martha, beiden zijn internationale kunstenaars die werken in de traditie van de Cobra-beweging.