'Nederland moet schaliegas winnen'

Nederland moet alle economische kansen aangrijpen om de resterende gasreserves te ontwikkelen, waaronder het omstreden schaliegas. Dat schrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport over het Nederlandse energiebeleid dat dinsdagmiddag in Den Haag is gepresenteerd.

Het agentschap onder leiding van voormalig CDA-minister Maria van der Hoeven wijst erop dat Nederland de komende jaren onder meer geconfronteerd wordt met een snelle vermindering van de productie van eigen gas in Groningen. Hierdoor wordt het land rond 2025 van netto-exporteur een netto-importeur van gas.

Om de energievoorziening tijdens de overgangsfase zeker te stellen, moeten de resterende, kleine gasvelden worden aangeboord. Daarbij gaat het ook om het omstreden schaliegas. "Aangezien de regering een belangrijke rol voor gas op de lange termijn verwacht, moet het daarom de kans grijpen om kleine gasvelden en schaliegas tijdig te ontwikkelen."

Van der Hoeven wijst erop dat Nederland geschikt is voor de winning van schaliegas en dat internationale investeerders interesse tonen. Het IEA is zich er ook van bewust dat het kabinet hierbij maatschappelijk het tij tegen heeft. Als gevolg van de aardbevingen in Groningen is de gasproductie teruggeschroefd en een besluit over de winning van schaliegas is na groot maatschappelijk verzet uitgesteld.

"De toekomst van schaliegas in Nederland hangt af van het vermogen van de overheid om alle betrokken partijen erbij te betrekken, in het bijzonder de burger en de industrie", concludeert het IAE, dat wijst op het belang van een transparant besluitvormingsproces.

In het rapport krijgt het kabinet er verder flink van langs. Nederland loopt achter als het gaat om het halen van de streefdoelen hernieuwbare energie. Het aandeel is weliswaar toegenomen van 2,3 procent in 2005 tot 4,5 procent in 2013, maar dat is nog ver verwijderd van het ambitieuze doel van veertien procent in 2020.

Daarnaast blijft Nederland een grootverbruiker van fossiele brandstoffen en is het land een 'intensieve CO2-economie' vergeleken met de overige leden van het IEA. "Binnen de industrie zien we een trend om aardgas te vervangen door olie en olieproducten, wat de CO2-uitstoot versterkt." Nederland mag dan wel op koers liggen om de Kyoto-doelstellingen te halen, maar de uitstoot van CO2 neemt toe.

Nederland moet er daarom meer aan doen om de uitstoot van het broeikasgast te verminderen, aldus Van der Hoeven.