Chinese politie gaat gewapend patrouilleren

Duizend Chinese politieagenten in de Chinese stad Shanghai hebben deze week voor het eerst gewapend gepatrouilleerd. Het besluit om de agenten met wapens uit te rusten is genomen na een grote steekpartij in het treinstation van de stad Kunming op 1 maart. Daarbij staken vijf personen met lange messen in op voorbijgangers. In totaal kwamen 29 mensen om het leven en raakten 140 mensen gewond.

Normaal dragen Chinese agenten geen vuurwapens. Ook de agenten die patrouilleerden in het station waren niet gewapend. Na de steekpartij nam de zorg over de openbare veiligheid op drukke plekken zoals stations toe. De Chinese autoriteiten zijn nu van plan om in de meeste grote steden agenten te bewapenen. In Shanghai hebben duizend agenten, van een pool van vierduizend agenten, een speciale training om met vuurwapens om te gaan succesvol afgerond.

In China komt vuurwapengeweld maar weinig voor en wapens zijn bovendien zeer lastig te krijgen. Dat agenten nu gewapend zijn roept bij inwoners dan ook gemengde gevoelens op. Zhang Liqi, een 28-jarige decorateur uit Shanghai, zei dat verandering goed is en in lijn met de internationale normen. Ze vreest echter wel dat de wapens worden gestolen en in handen van criminelen vallen.