Pech voor BMX'ster Smulders in World Cup

Laura Smulders is tijdens de eerste ronde van de BMX Supercross World Cup in Manchester op de zevende plek geëindigd. Een knappe prestatie voor de Nederlandse, maar er zat veel meer in. In de finale kende ze bij de start namelijk een technisch mankement aan haar fiets, waardoor ze direct kansloos was.

Tot aan de finale verliep alles vlekkeloos voor de twintigjarige Smulders. In de heats rekende ze overtuigend af met onder andere wereldkampioene Caroline Buchanan uit Australië. In de halve finale liet ze vervolgens iedereen kansloos en ging ze met overmacht naar de beste acht. 

In die finale sloeg het noodlot echter toe voor Smulders en hoewel ze nog wel aan de finish kwam was ze volledig kansloos voor een goede klassering. Buchanan, die in de heats nog problemen kende met Smulders, won de wedstrijd. Brooke Crain uit de Verenigde Staten werd tweede, voor de Venezolaanse Stefany Hernandez.

Bij de mannen wist geen enkele Nederlander het tot de halve finales te schoppen. Twan van Gendt verscheen niet aan de start van de heats, terwijl Nick Geerling, Mark Link, Kevin Spanninga en Raymond van der Biezen al uitgeschakeld werden. 

In de eerste van vier kwartfinales waren Jordy van der Heijden en Martijn Jaspers kansloos voor een plek bij de beste vier, die recht gaven op een plaats in de halve finale. Jaspers was in de heats nog sterk onderweg, maar beide Nederlanders gingen in de kwartfinale onderuit. 

Niels Bensink bleef minder dan een seconde verwijderd van de beste vier, maar ook voor hem was plaatsing voor de halve finale een utopie. Jelle van Gorkom, Nederlandse beste BMX'er, viel na overtuigende heats zwaar tegen in de kwartfinale. Hij kwam niet lekker weg bij de start en was vervolgens kansloos. Ook de laatste Nederlander, Niek Kimman, haalde het niet.

De wedstrijd werd, net als bij de vrouwen, gewonnen door de wereldkampioen. Bij de mannen was dat Liam Philips, tot grote vreugde van het Britse publiek. Anthony Dean uit Australië werd tweede, voor de verrassend sterke Canadees Tory Nyhaug.