'Smartshops verkopen verboden designerdrugs'

Bij ten minste vier smartshops in Utrecht en Amsterdam zijn verboden designerdrugs te koop. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), belast met de controle, zoekt volgens de nieuwsrubriek alleen naar deze drugs als ze signalen krijgt dat ze te koop zijn. Dat zou nog niet zijn gebeurd.

De designerdrugs in kwestie - het onlangs verboden mephedrone en een stof met de naam 4FA of 4FMP - werden onder de toonbank verkocht onder de naam Survival Kit, een sleutelhanger met drie capsules. De nieuwsrubriek kon ze op de kop tikken in twee van de vier bezochte smartshops in Amsterdam en in alle twee de shops die in Utrecht werden aangedaan.

Bij de aankoop werd gezegd dat je er 'veel energie van krijgt' of dat er 'veel vitamines' in zitten. Wat er werkelijk in zit wordt er volgens RTL vaak niet bij verteld. De drugs zijn volgens Tessa Bosch, een klinisch farmacoloog die de aangekochte Survival Kits onderzocht, 'erg verslavend'.

Het gevaar wordt beaamd door verslavingskliniek Jellinek. Het feestpubliek zou de drugs zien als veilig alternatief voor xtc, maar dat zijn ze volgens de Jellinek niet. De kliniek maakt zich vooral zorgen over de langetermijneffecten van de drugs, met name de kans op hersenbeschadiging.

De smartshops zijn in overtreding van de Geneesmiddelenwet en de Opiumwet, vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De controle op smartshops is echter in handen van de NVWA, die volgens RTL zegt jaarlijks zo'n twintig smartshops te inspecteren. Daarbij is ze echter nooit op designerdrugs gestuit.

De vereniging van smartshophouders (VLOS) is niet blij dat smartshops designerdrugs verkopen. "4FA is relatief onschuldig, maar als je het verkoopt moet je er wel behoorlijke informatie bij geven over wat het precies is en het niet verkopen als 'Survival kit' in een sleutelhanger", zo liet de vereniging aan de nieuwsrubriek weten. De VLOS vindt echter ook dat goede en duidelijke regelgeving over wat nu wel en niet mag ontbreekt.

De bezochte smartshophouders wilden tegenover RTL niet inhoudelijk reageren. De smartshop die de Survival Kit met mephedrone verkocht zegt niet te hebben geweten dat die stof erin zat. Volgens de eigenaar waren er waarschijnlijk maar een paar exemplaren in de winkel en wordt de kit er nu niet meer verkocht.