1/6e VS kan Oekraïne aanwijzen

Uit een onderzoek van Washington Post blijkt dat slechts 16 procent van Amerikanen Oekraïne kan aanwijzen op de wereldkaart.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die totaal niet weten waar Oekraïne ligt, meer geneigd zijn tot het steunen van militaire interventie. Het lijkt er daarmee op dat topografische kennis helemaal niet overbodig is, maar bloedvergieten ontmoedigt. 

Republikeinen en Democraten scoorden ongeveer even slecht, 15 en 14 procent. Amerikanen die op onafhankelijke partijen stemmen doen het met 29 procent aanmerkelijk beter.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 2066 volwassenen en werd eind maart gehouden, toen Oekraïne al wekenlang dagelijks headline-nieuws was op sites, in kranten en op tv.

De leeftijdsgroep 18-24 scoorde 27 procent, tegenover 14 procent bij 65+'ers. Mensen met een diploma van een hogeschool of universiteit deden het daarnaast beter dan degenen zonder diploma: 21 tegenover 13 procent.

Zelfs Groenland, Australië en de VS zelve worden aangewezen, maar gemiddeld zit men er 'maar' 3000 kilometer naast, vanuit Kiev gezien dus rond Finland of Portugal.