'Pogroms in Oost-Oekraïne'

Terwijl het onderzoek naar de vermeende jodenmeldplicht in het oosten van Oekraïne nog loopt, komen er uit de hoek van de Kiev-regering nieuwe zware aantijgingen. 

Roma zouden door pro-Russische separatisten in elkaar geslagen worden en Oekraïenstaligen opgejaagd. Premier Jatsenjoek stelt boos: "We gaan niet toestaan dat de Zwarte Honderden zich over Oekraïne verspreiden, noch [de verspreiding van] het verwaarlozen en niet respecteren van mensen met een andere religie of huidskleur."

Jatsenjoek steekt onder water richting Rusland: "De idiologie en praktijk van pogroms, die uit één van onze buurlanden worden geëxporteerd, zullen niet in Oekraïne voor gaan komen."  

De premier heeft inmiddels bevolen dat de auteurs en verspreiders van materiaal dat oproept tot racisme, vernedering, antisemitisme en pogroms worden opgespoord en vervolgd.

Volgens Oekraïense media zou de zelfverklaarde (pro-Russische separatist-)burgemeester van Slavjansk begonnen zijn met het organiseren van pogroms, waarbij Roma werden beroofd en in elkaar geslagen, hun huizen werden binnengedrongen waarbij ook vrouwen en kinderen niet met rust werden gelaten.

Dezelfde 'burgemeester', Viacheslav Ponomariov, zou ook een jacht op Oekraïenssprekenden hebben aangekondigd.