Bovag wil af van stimulering zuinige auto's

De overheid is doorgeschoten in de stimulering van zuinigere auto's. De lagere bijtelling die voor auto's met minder uitstoot geldt moet daarom verdwijnen, stelt de brancheorganisatie voor autodealers en garages Bovag zaterdag.

"Nederland loopt inmiddels ver voorop met het beperken van de uitstoot van nieuwe auto's", schrijft de organisatie. Omdat fabrikanten uiteindelijk moeten voldoen aan normen die voor heel Europa gelden zou het strenge beleid in Nederland een vrijbrief zijn om in andere landen minder hun best te doen. "Dat is de verkeerde prikkel."

Momenteel gelden trapsgewijs lagere bijtellingstarieven naarmate een auto minder koolstofdioxide uitstoot. De Bovag pleit ervoor alle tarieven te vervangen door één tarief. "Dat kan de zwaar onder druk staande autobranche goed gebruiken."

De Bovag herhaalt verder het eerder ingenomen standpunt dat niet het bezit of de aanschaf, maar het gebruik van de auto moet worden belast. Toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) had plannen voor het invoeren van een kilometerheffing, maar daar zaten veel haken en ogen aan. Het kabinet Rutte-II besloot uiteindelijk dat er voorlopig geen kilometerheffing komt.