Diplomaat niet vervolgd om meppen bij verkeersruzie

Een Afghaanse diplomaat die een Nederlander bij een parkeerruzie sloeg en hem later klemreed om enkele deuken in zijn auto te schoppen wordt niet vervolgd omdat hij diplomatiek onschendbaar is. Afghanistan adviseert de zaak niet te hoog op te nemen omdat de situatie dan zou kunnen escaleren en er iets met de ambassade in Kaboel kan gebeuren, schrijft het AD zaterdag.

Het gaat volgens de krant om de 27-jarige derde secretaris van de Afghaanse ambassade. Hij blokkeerde met zijn BMW 7 met diplomatiek kenteken op 16 december de parkeerplaats bij een supermarkt in Zoetermeer. Een stel toeterde, waarna de diplomaat uitstapte en de man in de auto die toeterde schreeuwend vroeg of hij jaloers is dat hij diplomaat is. "Ik probeerde hem te kalmeren, maar toen de man mijn vrouw voor hoer uitschold, maakte ik een opmerking over zijn moeder", zei de 23-jarige Nederlander eerder in de krant.

De diplomaat zou de man hierop enkele vuistslagen in het gezicht hebben gegeven. De Nederlander sloeg een keer terug. Agenten susten de ruzie, waarop het stel boodschappen deed. Op de terugweg werden ze door de diplomaat klemgereden, waarna de diplomaat de auto enkele karatetrappen gaf.

Justitie concludeerde dat de Nederlander bij de supermarkt uit zelfverdediging heeft geslagen en dus niet wordt vervolgd. De diplomaat zou eigenlijk moeten worden vervolgd voor mishandeling en vernieling, maar dat kan niet vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid.

De Afghaanse ambassade verklaarde eerder dat een 'ruziezoekende en agressieve Nederlander' de diplomaat had aangevallen en weigert deze woorden volgens de krant terug te nemen. De Nederlander zou de diplomaat vanwege zijn geloof hebben beledigd. "Als dat in Afghanistan bekend wordt, kan de situatie escaleren. Ik hoop dat er dan niets gebeurt met de Nederlandse ambassade in Kaboel", zegt een medewerker van de ambassade in de krant. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist volgens de krant opheldering over deze uitspraak.

De auto van de diplomaat was eerder te zien in het programma Pownews, toen het urenlang een invalideparkeerplaats bezet hield. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet van plan Afghanistan te vragen de diplomatieke immuniteit van de eigenaar op te heffen omdat dat niet in de rede zou liggen.

Eerder kondigde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan diplomaten die structureel in de fout gaan wel kunnen worden aangepakt door hun tankpasje af te pakken. Dat zou er voor zorgen dat er veel meer rompslomp komt kijken bij het belastingvrij tanken. Ook kan het diplomatieke kenteken worden ingetrokken. Omtzigt wil weten of tegen de Afghaanse diplomaat al maatregelen zijn genomen. SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat de onschendbaarheid van diplomaten wordt ingeperkt.