'VS stationeren grondtroepen in Polen'

De Verenigde Staten stationeren grondtroepen in Polen om de aanwezigheid van de NAVO in centraal- en midden-Europa te vergroten vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne. Dat zei de Poolse minister van defensie Tomasz Siemoniak vrijdag lokale tijd tegen de Washington Post na een bezoek aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel.

Het besluit op politiek niveau is volgens Siemoniak al genomen. Militairen werken de plannen nu uit, waarna het besluit volgende week officieel bekend wordt gemaakt. De luchtmachten van de landen gaan ook intensiever samenwerken, net als onder meer de speciale troepen en de cyberdefensiediensten.

Polen krijgt een leidende rol onder beschermheerschap van de VS, zei Siemoniak. Een onmiddellijke reactie van de NAVO op eventuele Russische agressie in Oekraïne is volgens de minister belangrijk. Maar belangrijker is volgens hem dat de VS en Europa op de lange termijn een andere blik op defensie krijgen.

De VS kondigen eerder aan dat de aandacht op militair gebied naar Azië verschuift, maar die aandacht moet volgens Siemoniak weer terug naar Europa. Europese landen die op defensie hebben bezuinigd zouden daar nu weer meer aan moeten gaan uitgeven.

"Tot voor kort was de gedachte dat er geen bedreigingen meer in Europa zijn en dat de aanwezigheid van de VS in Europa niet meer nodig was", zei Siemoniak. "De gebeurtenissen laten nu zien dat Europa veilig was omdat de VS in Europa waren."

Onder Europese ministers van defensie heerst volgens Siemoniak overeenstemming dat meer aan defensie moet worden uitgegeven. De overname van De Krim door Rusland is volgens de Poolse defensieminister niet eens de gevaarlijkste ontwikkeling. Dat is volgens hem namelijk de doctrine die achter de overname zit.

De visie van de Russische president Vladimir Poetin komt er volgens Siemoniak op neer dat Rusland in elk land mag ingrijpen waar Russisch sprekende bevolkingen worden bedreigd. Door die visie lopen alle Baltische staten, die lid zijn van de NAVO, volgens Siemoniak gevaar. Moldavië, Belarus en centraal-Aziatische staten, die geen lid zijn van de NAVO, lopen volgens Siemoniak nog meer gevaar.

Net als Obama eerder zei Siemoniak dat het te vroeg is om te concluderen dat de overeenkomst die over Oekraïne is gesloten alle spanningen wegneemt. Volgens hem zijn Russische speciale plannen voor het oosten van Oekraïne mislukt en probeert Poetin nu op langere termijn wat te bereiken.

"Poetin heeft verschillende instrumenten waarmee hij de gebeurtenissen in Oekraïne kan beïnvloeden", zei Siemoniak. Rusland houdt de optie van een volledige militaire invasie volgens hem achter de hand. "De politieke, militaire en financiële kosten zouden gigantisch zijn."

De NAVO vroeg zich volgens Siemoniak tot voor kort af wat het te doen stond als de troepen eenmaal uit Afghanistan zijn teruggetrokken. "Nu hebben we een antwoord op die vraag."