'Kapitein Sewol stond niet aan het roer'

De kapitein van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol stond op het moment van de ramp niet zelf aan het roer. Waar hij wel was, is niet duidelijk. Dat heeft de Zuid-Koreaanse justitie vrijdag verteld, aldus CNN.

Kapitein Lee Joon- suk was een van de 179 mensen die de ramp woensdag overleefden. Er gaan verhalen dat hij als een van de eersten het zinkende schip verliet. "Het is niet duidelijk waar de kapitein was op het moment van het ongeval, maar het is duidelijk dat hij niet in op de brug stond," aldus een van de justitiële onderzoekers.

Volgens justitie had Lee het roer overgedragen aan de derde officier. Die had ongeveer een jaar ervaring met het varen van een dergelijk schip. De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk. Overlevenden hebben verklaard dat ze even voor het kapseizen een harde knal hoorden, anderen spraken van een plotselinge verandering van koers.

Het aantal bevestigde doden ligt op 25, ruim 270 mensen worden vermist. Het reddings- en bergingswerk wordt onder andere bemoeilijkt door zware stroming rond het schip.